maakproces

achtergrond & fabricage

de bronnen

De inspiratie voor het ontwerp van de ShadowBoxes vonden we in de traditionele Chinese diorama’s. Dit soort snijwerk was in de jaren ’50 te vinden in het interieur van vele huizen.

De werkelijke basis bron voor ons ontwerp is te vinden in een unieke uitvinding uit de 19e eeuw: in 1823 construeerde Louis Daguerre samen met zijn collega-schilder Charles-Marie Bouton, het diorama.

Een combinatie van twee immense schilderijen die van voren en van achteren verlicht waren in een verder pikzwart, draaiend auditorium.

Het diorama combineerde technieken van ondoorzichtig en doorschijnend schilderen met methoden om natuurlijk licht te manipuleren in een live spektakel.

Diorama’s, omvangrijke constructies die destijds in veel grote steden werden opgezet, als een bioscoop avant la lettre.

Een 19e eeuws voorbeeld van een diorama is nog te bezoeken in de kerk van Bry-sur-Marne, nabij Parijs.

Goed te zien is hoe Daguerre speelde met de combinatie van doorlatend en niet-doorlatend schilderen.

nieuw ontwerp

Dit bijzondere spelen met licht hebben we toegepast in een nieuwe ontwerp, de ShadowBox,  een object dat geplaatst wordt in een raamkozijn.

Hoewel elk huis meerdere ramen heeft en we veel aandacht besteden aan de aankleding van deze ramen, worden er maar weinig echt mooie objecten gemaakt om specifiek voor een raam te plaatsen.

unieke techniek

In lijn met de tecnische inzichten van Daguerre, ontwierpen we een nieuwe techniek van lichtbreking.

Door de beelden in meerdere lagen op te nemen ontstaat ook in ons ontwerp de dieptewerking en een wonderlijk lichtspel.

Dit effect maakt dat de kleuren en structuren van het gedroogde natuurlijke materiaal op een bijzondere manier tot leven komen.

uniek zichtbaar

De afbeelding komt prachtig uit in het volle zonlicht, maar blijft mooi overeind in gedempt avondlicht.

Ook is het ons gelukt om de afbeelding van twee kanten zichtbaar te maken: vanuit het interieur, maar ook vanaf de buitenkant van het huis. 

Voor de prints gebruiken we speciale pigment-inkt, waarvan de leverancier een UV-resistentie garandeert van meerdere tientallen jaren. 

unieke objecten

Hoewel elke ShadowBox wordt uitgegeven in en serie van 30 objecten, wordt elk exemplaar uniek ontworpen en vervaardigd in ons atelier.

Van het verzamelen, drogen, fotograferen tot de uitvoering van het lijstwerk. 

Vanuit het kleurpalet van de afbeelding ontwerpen we de lijst met handbeschilderd papier en uniek verwerkt textiel. Ook de keuze van de houtsoort is in balans met het totaalontwerp.

Dit maakt elke ShadowBox weer anders en uniek.

 

Voor ons gespecialiseerde printwerk werken we samen met PLM Art Center for Photofinishing.